Vanaf maandag mag iedereen een "beperkte verplaatsing" met de wagen maken voor sport of ontspanning, zegt Crisiscentrum. "Maar het mag geen daguitstap worden."

Het Crisiscentrum heeft de lijst met veelgestelde vragen over de coronamaatregelen aangepast. Daaruit blijkt onder meer dat vanaf maandag iedereen de wagen of een ander vervoermiddel mag nemen om een "beperkte verplaatsing" te maken voor een recreatieve activiteit.

In een vorige versie van de richtlijnen stond dat enkel gezinnen met kinderen tot 5 jaar de auto konden nemen voor "recreatieve activiteiten", lees: naar het bos of park in de buurt gaan.

"Nu mag iedereen met zijn wagen een beperkte verplaatsing maken om te gaan wandelen of joggen in een nabijgelegen bos of park", verduidelijkt Yves Stevens van het Crisiscentrum.

Wat "een beperkte" verplaatsing is, wordt niet geconcretiseerd. "Maar belangrijk is dat mensen er geen daguitstap van maken. Het is ook niet de bedoeling om heel het land te gaan rondrijden."

Dat is ook belangrijk voor de toegelaten fysieke buitenactiviteiten die vanaf maandag uitgebreid worden. Vanaf dan zijn er meer sportactiviteiten in de buitenlucht mogelijk zolang ze contactloos zijn, de afstand wordt gerespecteerd en met maximum 2 vaste vrienden gebeuren.

Denk aan tennis, golf, of kajakken, maar ook (kite)surfen. "Het is bijvoorbeeld toegestaan om naar je vaste visput of je gebruikelijke tennisclub te gaan. En daarvoor mag je je wagen nemen."

Ook toegelaten vanaf 4 mei: een motorrit, met maximum 2 andere motards.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verduidelijkt dat het moet gaan om "een rondrit die thuis start/eindigt, zonder onderweg een bezoek te brengen aan hotspots of bezienswaardigheden".

En ook handelsreizigers mogen weer de baan op, zij het enkel naar bedrijven.

Het is tot slot niet de bedoeling om je wagen te nemen om naar je (groot)ouders op leeftijd te rijden om met hen dan een wandeling te maken. "Het is niet verstandig om nu al generaties te mengen." (VRTNWS)